O2e

Vad är rippning en CD

Den personliga datorn har blivit en allt viktigare reservoar och lagring centrum för media och underhållning. En av de mest populära användningsområdena för datorn är att lagra och arkivera musik som, med den ständigt ökande kapaciteten av datorer och mp3-spelare, kan ens nå upp till tusentals låtar. Borta är de dagar av CD-rack och skåp fulla av clunky register och fall - kan hela bibliotek av musik lagras i bekvämligheten av din dator och din handhållna mp3-spelare. Detta kan göras på några minuter med ett användarvänligt program. Den formella termen för att rippa CD-skivor är extrahering av digitalt ljud.

Överföra data från din CD till datorn är känd i folkmun som "rippa en cd". Det är den enkla proceduren att kopiera låtarna, som finns på CD-skivan, och lagra dem på din hårddisk. Detta är inte ett komplicerat förfarande - det finns en hel del mjukvara som gör att du kan rippa en CD för lagring på din dator. Populära mediaspelare programvara, till exempel Windows Media Player och iTunes, kommer båda med möjlighet att rippa CD-skivor till ett format som du väljer. Så länge musiken är lagrad på hårddisken kan du även ändra formatet på musik som passar huruvida din mp3-spelare.

Rippa en CD skiljer sig från enkel filkopiering

Vad är rippning en CD. Rippa en CD skiljer sig från enkel filkopiering.
Vad är rippning en CD. Rippa en CD skiljer sig från enkel filkopiering.

Rippa en CD skiljer sig från enkel fil kopiering. I det senare, är data endast överförs som är i datorn. När du rippar en CD, väljer du en informations-format som är lättare att använda och är mer kompatibel för din bärbara dator. Till exempel kan en CD normalt hålla upp till 700 MB av information, men när låtarna är rippade till en mp3-format, de brukar ta upp runt 4MB per låt.

Den lätthet med vilken man kan rippa CD-skivor har gjort det en juridisk fråga

Den lätthet med vilken man kan rippa CD-skivor har gjort det en rättslig fråga, särskilt med tillkomsten av piratkopiering och peer to peer nätverk. I Europa är det lagligt för dig att göra en kopia av media som du äger för eget bruk och underhållning. Det är dock förbjudet att skapa mjukvara som kringgår media skydd programvara som ger ett system för kopieringsskydd.

Musik rippade från CD-skivor bör också begränsas till personligt bruk och underhållning, och inte delas ut till andra. Om det finns distributionen som är för vinst, eller bryter mot fair use undantagen från upphovsrätten, då du blir juridiskt ansvarig för upphovsrättsintrång, om du gjorde det för kommersiellt intresse eller gratis. Representanter från stora skivbolag inspelning industrin är emot rippa CD-skivor på grund av deras stora förluster för piratkopiering.

Det finns också några svagheter till CD-rippning

Den lätthet med vilken man kan rippa CD-skivor har gjort det en juridisk fråga. Det finns också några svagheter till CD-rippning.
Den lätthet med vilken man kan rippa CD-skivor har gjort det en juridisk fråga. Det finns också några svagheter till CD-rippning.

Det finns också några svagheter till CD-rippning - även med de bästa av programvaran, är du fortfarande inte säker på att kopian är ett hundra procent trogen de ursprungliga uppgifterna. Ljudkvaliteten är begränsat till programvara, kvaliteten på hårddiskar, och även cd-skivans kvalitet i fråga. Programvara som korrigerar skillnaden mellan CD och uppgifter slet finns, men är fortfarande känsliga för brister i hårdvara.