O2e

Så här avslutar en frusen programmet snabbt

När ett datorprogram som du använder plötsligt fryser

När ett datorprogram som du använder plötsligt fryser, kan du inte längre fortsätta att använda programmet. I många fall, särskilt i miljöer som kör Microsoft Windows-hela operativsystemet också fryser. Program fryser orsakas av många faktorer, av vilka några är verksamma systemrelaterade, andra är programrelaterade, andra är virus-eller malware-relaterade, och andra är hårdvara-relaterade. Oavsett orsakar programmet att frysa, skulle du vill avsluta det snabbt så att du inte förlorar tid eller din produktivitet. Den här artikeln lär dig några tips om hur man avslutar en frusen program snabbt om du använder Microsoft Windows.

  1. Prova med att stänga programmet med knappen Stäng. Knappen är placerad längst upp till höger i programfönstret och visas som ett X i en låda. Genom att trycka på knappen Stäng fungerar i de flesta fall.
  2. Välja att avsluta programmet nu. Speciellt om programmet inte svarar längre, visas en programslut dialogruta vanligtvis automatiskt eller när du trycker på knappen Stäng. I det här fallet kan du avsluta snabbt frysta programmet genom att trycka Avsluta nu knappen i programslut dialogrutan. Notera att alla data som du har skapat med hjälp av programmet inte kommer att sparas om du väljer Avsluta nu knappen.
  3. Avsluta programmet manuellt. Du kan göra detta enkelt genom att öppna Aktivitetshanteraren. I Windows XP kan du öppna Aktivitetshanteraren genom att trycka på tangentkombinationen CTRL + ALT + DEL. Detta kommer att få upp Windows fönstret Aktivitetshanteraren. I Windows Vista kan du få upp Aktivitetshanteraren genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja "Aktivitetshanteraren". Aktivitetshanteraren fönster har en rad med flikar till höger under menyraden. Välj fliken Program, välj namnet på den frusna programmet och tryck på knappen Avsluta aktivitet längst ner i fönstret.
  4. Döda processen. Om att avsluta programmet via fliken Program inte fungerar, prova att döda processen på fliken Processer. Fliken Processer visas alla processer som körs på datorn, inklusive mängden minne varje process använder, samt en kort beskrivning av varje process. Om du misstänker att det irriterande programmet är frysning eftersom det hogging systemets minne, kan du lätt hitta vilka processer som konsumerar mest mängden minne. Bläddra igenom listan av processer, välj frysta processen och tryck på knappen Avsluta process längst ned i Aktivitetshanteraren fönstret. Så till exempel, om Internet Explorer har frusit, leta efter "iexplore.exe" på listan, klicka på den och tryck sedan på knappen Avsluta process längst ner. Det borde döda alla förekomster av "iexplore.exe" och återställa systemet till normal.
  5. Försök att logga ut. Ibland orsakar en frusen program andra program att frysa tillsammans med den. Du kan prova att logga ut från ditt användarkonto att kraftfullt stänga alla program som öppnas av ditt användarkonto. Logga sedan in igen om det fortfarande inte löser ditt problem kan du försöka med brute force metoden som beskrivs i sista tips nedan.
  6. Avstängning och starta om datorn. Du vet hur man gör detta, eller hur?

Program som fryser utan förvarning är mycket irriterande

Så här avslutar en frusen programmet snabbt. Prova med att stänga programmet med knappen stäng.
Så här avslutar en frusen programmet snabbt. Prova med att stänga programmet med knappen stäng.

Program som fryser utan förvarning är mycket irriterande. Ändå händer det ibland. För att undvika att känna hjälplös under sådana stunder, prova de tips som beskrivs i den här artikeln.