O2e

Hur uppgraderar datorns minne

En dators hastighet och prestanda beror i hög grad på det tillgängliga datorns minne . Om du använder en massa program och sparar en massa filer på hårddisken, en del av de processer kan sakta ner. Du kan antingen uppgradera ditt RAM-minne (Random Access Memory) eller lägga till mer minne om din hårdvara tillåter ytterligare minneschip. De förfaranden för installation av minne är i allmänhet samma för stationära och bärbara datorer, men minnet chip är olika för stationära minne och bärbara minne.

Hur uppgraderar datorns minne. Innan du köper ett minneschip.
Hur uppgraderar datorns minne. Innan du köper ett minneschip.

  1. Innan du köper ett minneschip, ta reda på vilken typ av minnesmodul är kompatibel med din stationära eller bärbara. De mest använda typerna av minne på marknaden är DDR eller DDR2. Det är bäst att välja en minnesmodul eller chip som tillverkas av samma företag som för befintliga minneschip. Med olika tillverkade minnesmoduler kan innebära vissa problem senare.
  2. Kontrollera din dator för att se om den har en extra minnesplats, och för bärbara datorer, om den bärbara datorn minne kan uppgraderas alls. Du kan ta reda genom att öppna din CPU eller din bärbara dator. Om det finns en extra minneskortplats, kan du köpa en annan minnesmodul och installera i din stationära eller bärbara dator. Om alla minnesplatserna är fyllda, kan du ersätta den befintliga datorns minne med nya som har högre kapacitet.
  3. Kontrollera även hur mycket kapacitet din stationära eller bärbara dator kan rymma. Det finns en gräns för olika modeller av stationära och bärbara datorer. Du kan inte installera mer än sin maximala kapacitet, till exempel, kan en 512 MB anteckningsbok rymma inte en 1 GB minnesmodul.
  4. Vid byte minneskretsar, ta ut den med en mindre kapacitet och ersätta det med din nya modulen. Innan du byter modulerna, se till att du har säkerhetskopierat alla dina befintliga filer.
  5. När du uppgraderar datorns minne, vidta säkerhetsåtgärder. Se till att datorn är avstängd innan du tar bort alla kablar och öppna CPU. Det är bra att ha en anti-statisk armband för att undvika upplever jordning.
  6. När CPU öppnas, kommer du att kunna hitta minnesplatsen. Installera den nya minneschip, se till att det är i rätt riktning.
  7. En gång installerat, starta datorn. Det kommer automatiskt hur mycket minne datorn, så att du kan kontrollera om det är korrekt. Om datorn inte startar, eller finns det en ovanlig pipande ljud eller mängden minne inte är korrekt, koppla bort datorn från strömkällan och öppna CPU igen. Kontrollera om minneschips placerades korrekt.
  8. Om datorn fungerar korrekt efter installation av nya minnesmoduler, byt CPU luckan så kan du börja använda din dator och njut snabbare prestanda.

Rutiner för att ersätta eller lägga minneskretsar för bärbara datorer är liknande, men öppningen för minnesplatsen är på baksidan av den bärbara datorn.