O2e

Hur tvångsavsluta på mac

Om du är en Mac-användare

Om du är en Mac-användare, har du upplevt förmodligen frysta skärmar eller inte svarar applikationer. Det händer oftast när flera program används. Det börjar som trög rörelse av markören, följt av en låst skärm trots flera försök att klicka på nära alternativet eller trycka på Escape-knappen. Efter några minuter, markören sedan ersättas med en svindlande, spinning, färg-hjulet. Detta är förmodligen en av de mest skrämmande och frustrerande stunder för Mac-användare, särskilt för dem som arbetar på en lång kalkylblad projekt eller pappersarbete.

Det är ett vanligt problem för Mac-användare att finna att vissa applikationer plötsligt låsa upp eller frysa. Ansökningar svarar inte på några kommandon, t.ex. fly eller sluta. För att avsluta svarar programmet erbjuder Tvångsavsluta kommandot den enda lösningen.

När du tvångsavsluta ett program

Hur tvångsavsluta på mac. Använda musen eller spår-pad.
Hur tvångsavsluta på mac. Använda musen eller spår-pad.

När du tvångsavsluta ett program, kommer alla osparade ändringar gå förlorade. Men det gör att du kan stänga eller starta om svarar programmet utan åter stirrar eller stänger av datorn. Den svarar ansökan kan återlanseras efter användning Tvångsavsluta, och efter vilken kommer programmet fungerar normalt.

Här finns flera sätt på hur du kan tvångsavsluta inte svarar program:

Använda musen eller spår-pad

 • Flytta markören till Apples logotyp i det övre vänstra hörnet av skärmen
 • Klicka på logon rulla ned i listan och välj "Tvångsavsluta".
 • Välj det program som "svarar inte" och klicka sedan på "Tvångsavsluta" knappen längst ner.

Använda tangentbordet genvägar

 • Tryck på kommando - Escape - Alternativ samtidigt.
    • Kommando - det är knappen med 4-clovered bladmönster och apple ikonen (för datorer gjorda före 2008) på den. Denna knapp finns på båda sidor av mellanslagstangenten.
    • Alt / Option - Den här knappen har orden Alt, ovanpå, och alternativet längst ner. Detta finns längst ner på tangentbordet, lateralt kommandoknappen.
    • Escape - denna knapp har ordet esc på den. Det finns i det övre vänstra hörnet av tangentbordet.

 • I "Tvångsavsluta program" dialogrutan väljer du det program som inte svarar och klicka sedan på "Tvångsavsluta" knappen längst ner.

Om du är en mac-användare. Använda tangentbordet genvägar.
Om du är en mac-användare. Använda tangentbordet genvägar.

Med dockningsstationen

 • Med hjälp av en mus eller ditt spår pad, flytta markören till ikonen för programmet, som inte svarar, på de anklagades bänk.
 • Du har då 2 alternativ:
    • Högerklicka (mus) eller 2-fingrar kranen (track-pad) ikonen.
    • IKlicka på ikonen medan du trycker på alternativknappen.

 • Bläddra nedåt i listan och välj "Tvångsavsluta". Detta kommer omedelbart stänga det program som inte svarar.


Nästa gång du befinner dig ser en färgglad spinnrock på skärmen, prova alternativen ovan. Om allt annat misslyckas, bör du vänta tills batteriet tar slut eller så kan du trycka ner på strömbrytaren för att stänga av den. Kom ihåg att alla osparade ändringar kommer att gå förlorade. Det är bäst att spara alla dokument, medan du arbetar med dem, för att undvika att göra om det hela. Om datorn låser sig ofta, är det bäst att kontakta Apple-support eller besöka en Apple-butik närmast dig.