O2e

Hur öppna PDF - dokument

Portable Document Format (PDF) är ett vanligt format för dokument. Bortsett från det faktum att PDF-filer kan öppnas i olika plattformar operativsystem, dokument sparade i PDF-format kommer att bevara den avsedda layout och design, samt innehållet. Öppna PDF-dokument ska vara enkelt, även för en oerfaren datoranvändare.

Hur öppna PDF - dokument. Har rätt program installerat på din dator.
Hur öppna PDF - dokument. Har rätt program installerat på din dator.
  1. Har rätt program installerat på din dator. Först måste du skriva in Get Adobe Reader i den tomma textfältet ditt val av webbläsare. Hit Enter på tangentbordet och du bör se den officiella webbplatsen för Adobe Reader visas först i resultatsidan. Klicka på den riktas till nämnda webbplats. Nu, klicka på den gula knappen Hämta för processen ska börja. Du uppmanas att spara platsen för denna hämtning. Välj bara skrivbordet så att du lätt kan hitta den senare. Du kommer att uppdateras då och då om hur nedladdningen. När detta är gjort, klicka bara på OK och installationen ska starta automatiskt. Om det inte gör det kan du gå till skrivbordet och leta reda på ikonen för den nyligen nedladdade programmet. Klicka på den två gånger för guiden för att påbörja installationen. Följ bara alla instruktioner och nyckelpersoner i information som behövs när du uppmanas att guiden programmet för korrekt installation.
  2. Prova andra PDF-programvara. Bortsett från den allmänt använda Adobe Reader andra utvecklare har också kommit med programvara som kan öppna och visa PDF-dokument. Ett exempel är Foxit Reader skapad av Foxit Corporation. Denna programvara utvecklingsföretag arbetar med teknik i samband med PDF. Den senaste versionen är 3,0 och det finns en utformad för Windows operativsystem. Ansökan kan laddas ner gratis från den officiella hemsidan. Ett annat exempel program är helt enkelt kallas PDF Reader. Den senaste versionen är 2,6 och det är ett gratisprogram version för Windows som kan öppna, visa och skriva ut PDF-dokument, men annars har begränsade funktioner. De fullständiga funktioner är tillgängliga i den betalda versionen. Dessa alternativ till Adobe Reader är lätt att söka på Internet och kan laddas ner och installeras direkt.
  3. När det gäller PDF-dokument på nätet, vissa PDF-dokument distribueras eller göras tillgängligt för allmänheten på nätet. Vitböcker, handböcker och andra rapporter utspelar sig oftast i PDF-format när upp till en webbplats. Med en PDF läsprogram installerat i din dator, kan du konfigurera faktiskt din webbläsare för att öppna ett online-PDF-dokument. Webbläsaren aktiveras normalt via en plug-in som kommer med PDF läsprogram. Notera dock att vissa webbläsare inte kan stödja vissa PDF-program. Internet Explorer och Mozilla Firefox till exempel har länge utformats för att fungera med Adobe Reader, men andra alternativa webbläsare och PDF tillämpningar kanske inte lika kompatibla. I sådana fall kan det vara nödvändigt att först ladda ner PDF-dokumentet och öppna den separat med vad PDF-läsare program som du har installerat.

Programvara som kan öppna PDF-dokument kallas ofta "läsare" eller "tittare". Detta för att skilja dem från andra mer kraftfulla och komplicerade program som kan skapa och redigera PDF-dokument. Adobe Reader för exempel är en "läsare" ansökan och skiljer sig från Adobe Acrobat Professional, även om båda handlar PDF-dokument och tillhörande teknologier. I syfte att öppna ett PDF-dokument, är bara en "läsare" nödvändigt.