O2e

Hur man rengör mögel på en kameralins

Om du inte har använt kameran under en längre tid och det har lagrats felaktigt, är det mycket troligt att mögel har vuxit på kameralinsen. Även den minsta mängden fukt i förvaringsutrymmet där kameran hålls kan orsaka mögel att utvecklas. Du kan lätt känna igen detta som du tittar genom kameralinsen. Du kommer att se några fina SPINDELLIKNANDE hårstrån vanligtvis i ett hörn av kameran ger. Eller du kanske upptäcker att din kameralins är ganska grumlig trots torkas linsen ren med linspapper eller putsduk. Det finns sätt att rengöra formen på en kameralins, men så du inte behöver få panik. Ta en titt på stegen nedan.

  • Ta ut kameran bruksanvisning. Du kommer att behöva veta hur man isär linserna i kameran. Arbete i ett område där det finns starkt ljus och robust bord. Linje bordet med en gummimatta eller tjock handduk. Bortsett från precision skruvmejslar som de som används av en juvelerare för att ta kameralinsen isär du bör också ha ett medium till stor storlek förstoringsglas på klar. Du behöver också en skiftnyckel, gummi linsringen remover och filter ring verktyg. Du behöver också pincett, putsduk eller linspapper och bomullspinnar. Om du inte har en titt reparationshandbok för en kopia på webben för din kamera märke och modell.
  • De flesta av formarna på kameralinser är på insidan av objektivet det är därför det är nödvändigt att ta kameralinsen isär. Följ instruktionerna ordentligt och ordna delarna i den ordning du tar dem. Detta kommer att följa samma sekvens när du återmontera objektivet.
  • När du har kommit till kameralinsen, använd förstoringsglaset för att avgöra var formen startade. Placera linsen framför dig på handduken foder bordet. Var noga med att inte släppa detta.
  • Blanda en lika stor mängd ammoniak och väteperoxid. Du behöver bara lite av blandningen så bättre blanda en liten sats som denna lösning inte är tänkt att hållas. Om en matsked hushåll ammoniak blandat med en matsked av väteperoxid kommer att vara tillräckligt.
  • Doppa en bomullstuss i lösningen och med hjälp av förstoringsglaset, torka det område där formen växer. Torka linsen samt metall linsramen att säkerställa varje bit av mögel avlägsnas. Doppa en ny bomullstuss i lösningen som du fortsätter att rengöra linsen. Efter att formen har avlägsnats, applicera mer lösning över hela linsen, topp och botten för att säkerställa att hela linsen mottar rengöringsbehandling. Applicera lite kraft när du rengör metallramen. För svåråtkomliga områden såsom där kanterna på linsen och metallram möts, använd en mjuk bomullstrasa doppad i lösningen och montera den på slutet av tandpetare. Upprepa processen så länge som behövs för att avlägsna alla spår av formen.
  • Skölj ammoniak och väteperoxid lösning från linsen med en lins rengöringsmedel eller med vanligt vatten. Kör fingrarna över linsytan för att ta bort eventuella rester och upprepa vid behov. Du kan också använda en mycket mild tvål som elfenben, följt med vanligt vatten. Använd en luddfri mikrofiberduk eller en lins trasa för att torka av linsen och metallramen torr. Återmontera objektivcylindern vända ordningen på placeringar och sätt tillbaka det till kameran.

Torka kameran med en mjuk trasa efter att du har använt den

Hur man rengör mögel på en kameralins. Ta ut kameran bruksanvisning.
Hur man rengör mögel på en kameralins. Ta ut kameran bruksanvisning.

Torka kameran med en mjuk trasa efter att du har använt den. Detta kommer att ta bort damm, smuts och olja från dina händer och ansikte. Placera en eller två påsar kiselgel i din kameraväska innan du lagrar kameran. Detta kommer att absorbera all fukt som kan finnas när kameran lagras i en fuktig plats.