O2e

Hur man identifierar ett ASUS moderkort

Om du är en icke-nörd eller bara en vanlig datoranvändare, du förmodligen inte skulle ha någon anledning att vilja identifiera datorns moderkort, utom kanske när du tvungen att söka information så att du kan uppdatera ditt moderkort firmware . Uppgradera eller uppdatera ditt moderkort firmware kan lägga till nya funktioner till din moderkort (t.ex. expanderande systemminne), förbättra datorns stabilitet och säkerhet, och ta bort eventuella buggig programmering från fabriken levereras firmware.

Hur man identifierar ett ASUS moderkort. Identifiera styrelsen med programvaruverktyg.
Hur man identifierar ett ASUS moderkort. Identifiera styrelsen med programvaruverktyg.

ASUS moderkort tillverkas av ASUS, en Taiwan-baserat företag som har försett världen med de flesta av sina moderkort. ASUS moderkort säljs av de miljoner och det är troligt att du äger en (oddsen är faktiskt en av tre).

Det finns åtminstone tre sätt att identifiera om ditt moderkort är ett ASUS, och i så fall identifiera dess modell. Två av dessa metoder kommer inte att kräva dig att hantera hårdvara, skruvar och öppna datorns hölje. Den tredje, naturligtvis, kräver bara detta. Var och en beskrivs nedan.

  • Identifiera styrelsen med programvaruverktyg. Du borde prova den här metoden först, eftersom denna metod inte utgör så stor risk som de andra två metoderna. Det finns flera program som du kan använda för att identifiera ditt moderkort. Några av programmen är gratis att prova versioner, medan andra kräver att du köper dem före användning. Några populära verktyg som du kan använda för att identifiera ditt moderkort är Everest (utvecklad av Lavalys), Belarc Advisor (en produkt från Belarc, Inc.), och CPU-Z (utvecklat av CPUID). Alla tre är i stånd att identifiera ditt moderkort är säljaren, modellnummer och versionsnummer. De är också i stånd att ge dig viktig information om hårdvaran komponenter i ditt system.
  • Identifiera styrelsen via system-BIOS. Detta är ett alternativ till att använda mjukvara för att identifiera ditt moderkort. I denna metod kommer du att få tillgång till systemets Basic Input / Output System (BIOS). BIOS är faktiskt programvara som programmeras in i moderkortet hårdvara (alltså termen firmware) och är den första koden exekveras innan dina startar. BIOS har en konfigurationsgränssnitt och det kan visa dig flera bitar av information om din hårdvara. Den som du kommer att leta efter är din moderkortets leverantör eller tillverkare och moderkort modellinformation. För att komma åt BIOS helt enkelt slå på datorn och tryck på höger-knappen så snart du har tryckt på strömbrytaren. Olika system har olika nycklar för åtkomst till BIOS. De vanligaste tangenterna är antingen F8 eller Del för att vara säker, vara uppmärksamma på den text som visas som datorn startar upp, eftersom det oftast instruerar dig vilka knappar du ska trycka på. När du är i BIOS konfigurationsgränssnitt, leta efter tillverkare och modellnummer. Om det inte finns, ta del av serienummer och namn BIOS (t.ex. AMI, Award, och liknande). Om du hittade bara serienumret, sök efter tillverkarens uppgifter genom att utföra ett serienummer sökning på webbplatser som tillhandahåller sådana lookup tjänst.
  • Inspektera ditt moderkort. Den sista metoden kräver att du öppnar upp din dator hölje så att du kan kika in. Kontrollera att datorn är avstängd och urkopplad. Jorda dig själv för att undvika att abrupt av statisk elektricitet. Öppna datorns hölje med lämpliga skruvmejslar för att exponera moderkortet. När kortet är i sikte, leta efter namn eller nummer, som båda är nästan alltid stencilerat på moderkortet själv. Detta bör vara en no-brainer. Om något liknande Gigabyte eller MSI stencilerat på moderkortet, så ska du veta att du definitivt inte har ett ASUS moderkort.


Använd någon eller alla av dessa tre metoder för att kontrollera och verifiera din ASUS moderkort. När du har identifierat din ASUS moderkort, kan du fortsätta till den officiella ASUS hemsida för att ladda ner uppdaterad firmware och drivrutiner hårdvara för moderkortet modell och versionsnummer.