O2e

Hur man ändrar ett operativsystem

Det finns många anledningar för dig att ändra operativsystemet installerat på din dator. Det kan vara att du vill nedgradera eller uppgradera till det senaste operativsystemet. Kanske operativsystem som är installerat inte längre fungerar och du måste installera om en ny kopia och sedan plötsligt bestämde sig för att byta till en nyare. Eller kanske du planerar att byta från en produkt till en annan, det vill säga Windows till Linux. Hur som helst, ändra operativsystemet är en ganska enkel process. Här är de steg för hur man ska gå om att ändra operativsystemet installerat på din dator.

Hur man ändrar ett operativsystem. Säkerhetskopiera och spara alla data du har på din dator.
Hur man ändrar ett operativsystem. Säkerhetskopiera och spara alla data du har på din dator.
  1. Säkerhetskopiera och spara alla data du har på din dator. Om du har en partitionerad hårddisk kan du överföra bara data från en enhet till en annan. Om i fall hårddisken inte är partitionerad kan du bränna alltid data. Se till att du har säkerhetskopierat allt innan du fortsätter med installationen av det nya operativsystemet för du inte vill att onödig förlust av data.
  2. Ta hänsyn till hårdvara resurser du för närvarande har. Se till att operativsystemet kan fungera smidigt när den installeras på din dator. Som ett prov, skulle nyare operativsystem kräver högre RAM än sina föregångare. Om du har gamla kringutrustning som skrivare, måste du se till att det nya operativsystemet kan stödja drivrutiner för dessa enheter. Om du uppgraderar till Windows 7, kan du använda "Windows 7 Upgrade Advisor". Denna programvara kan inspektera ditt system och se om det är i stånd att stödja Windows 7.
  3. Skaffa en installatör av operativsystemet. Köp en äkta, licensierad kopia av Windows, om du vill få ett operativsystem från Microsoft. Om du planerar att använda Linux kan du hämta en kopia av installeraren från http://www.linux.org och bränna en kopia av den på en CD eller DVD.
  4. Starta BIOS och ändra dess start inställningar. Fyll ditt BIOS och ställ in den att starta från CD / DVD-skivan. Spara de nya inställningarna för uppstart och starta om datorn.
  5. Sätt installationsprogrammet skiva på cd / dvd-rom. Medan du är inne BIOS kan du infoga CD i enheten så att när datorn startar upp, kommer den automatiskt läser installationsprogrammet disken.
  6. Låt boot installeraren disken. Låt systemet för att läsa installationsprogrammet disken och fortsätta med installationen. Du kanske vill partitionera hårddisken att separera filerna operativsystem från dina data. Formatera om hårddisken som du går längs installationsprocessen. Input alla uppgifter som krävs för att slutföra installationen.

När du är klar med installationen av operativsystemet, glöm inte att installera drivrutinerna för kretsuppsättningen och expansion kort så att ditt system kommer att löpa smidigt. Varefter installera alla andra program du behöver, liksom ett ordbehandlingsprogram eller foto redaktör.