O2e

Hur kan man kontrollera om en brandvägg

En dator är inte ansluten till en annan dator är en relativt säker dator. Det är säkert från virusinfektioner, attacker intrång från kex, automatiserad installation av spionprogram och många andra potentiella hot som finns i en nätverksmiljö-datormiljö. En sådan dator kan inte heller ansluta till Internet. Ännu viktigare, är en sådan dator sällsynta nuförtiden. I dagens ålder av nätverk datorer bör vikten av en brandvägg aldrig underskattas. En brandvägg kan effektivt blockera anslutningar som kan utsätta din dator för olika risker. Denna guide kommer att förklara några steg som du kan vidta för att kontrollera en brandvägg.

Det enklaste sättet är att kontrollera om det finns en lokal brandvägg. I själva verket borde det vara en av de första saker att kontrollera när du har installerat operativsystemet. En lokal brandvägg är en brandvägg installerad på din dator. Microsoft Windows (med Service Pack 2 eller högre) installerar en inbyggd brandvägg som vanligtvis är tillräcklig för den allmänna användaren. Men inte bara för att den är installerad inte att det nödvändigtvis aktiv eller löpning. Hur kontrollerar du status för Windows-brandväggen? Det är mycket lätt att göra så. Allt som krävs är ett snabbt besök fönstrets Säkerhetscenter genom att klicka på Start-menyn, sedan öppna Kontrollpanelen och sedan välja Security Center. Security Center-fönstret kommer att visa om Windows-brandväggen är installerat och i så fall om den är på eller av. En grön "ON" knappen visar att brandväggen är igång. Annars måste du installera en. Om en brandvägg inte finns eller inte är aktiv, erbjuder Security Center fönstret du också förslag på hur man rättar till det.

Hur kan man kontrollera om en brandvägg. Som en service till sina abonnenter.
Hur kan man kontrollera om en brandvägg. Som en service till sina abonnenter.

Endast en brandvägg ska köras i en dator som helst. Köra mer än en brandvägg kan resultera i konflikter och kan äventyra din dator i stället för att skydda den. Många antivirusprogram kommer också med en brandvägg. Om du vill kan du använda antivirusprogrammet brandvägg i stället för en som kommer med Windows. Vissa Internet Security Suites som Norton, McAfee och Comodo också komma med en medföljande brandvägg. De har oftast lätt att använda guider som förklarar hur du ställer in brandväggen utan konflikt med Windows-brandväggen.

Som en service till sina abonnenter

Som en service till sina abonnenter, nästan alla Internet Service Providers (ISP) erbjuder ett extra lager av skydd genom att inrätta en brandvägg på ISP-nivå. Sådana brandväggar hjälpa en hel del för att blockera vissa potentiellt riskabla inkommande anslutningar från resten av världen utanför. Internetleverantörerna gör detta genom att stänga av vissa portar. Du kan kontrollera om det finns en ISP-nivå brandvägg genom att köra en online-test från webbplatser brandvägg testning. Många sådana webbplatser inte bara kontrollera en brandvägg, men också testa vilka portar är otillgängliga eller blockeras.

Så många Internet-användare har fallit offer för angrepp enbart på grund av okunskap om nätverkssäkerhet. Skadliga attacker kan resultera i förlust av viktiga data på din dator. Kontroll av en brandvägg bara kan vara en av de första viktigaste steg som du kan göra för att skydda datorn från skadlig kod och andra former av brott mot säkerheten.