O2e

Hur jämföra Blu - ray och HD - DVD

Hemunderhållning har verkligen nått nya höjder i dessa dagar med HD-DVD och Blu-Ray. Dessa är de två senaste formaten där människor kan titta på filmer hemma i sina egna hem. Som med de flesta hemelektronik, när en ny teknik dyker upp är den gamla lätt obsolet och oförenlighet frågor snart uppstår. Konsumenterna kommer att behöva göra ett val mellan dessa två format, som inte alla maskiner kan stödja både.

HD-DVD och Blu-Ray-format är arvtagare till dvd

HD-DVD och Blu-Ray-format är arvtagare till dvd. När HD tv började komma ut i mitten av 90-talet, hade en ny och billig format som kan lagra högupplösta elektroniska media införa metoder för att skiva konsument nivå spelare. Det stora genombrottet var uppfinningen av den blå laserdiod. Detta utnyttjade en kortare våglängd som ökade lagring av optiska media till tre gånger mer än med en DVD. De efterföljande utvecklingen av ett nytt format naturligt inblandade hemelektronik och tillverkare PC, TV och film studios produktion och distributörer, och mjukvaruutvecklare. Ledande avgiften för att främja HD-DVD var Toshiba. Sin partner i riket av mjukvaruutveckling var Microsoft. Samtidigt arbetar på sina egna projekt var Sony och valde att umgås med Java-plattformen har utvecklats av Sun Microsystems. Således år 2000, kom dessa två nya format i direkt konkurrens med varandra. HD-DVD dök ursprungligen som den härskande standarden fram till 2008. Det året såg förespråkare av format i tv och film industrin samt större återförsäljare en nedgång i försäljningen och flyttas till Blu-Ray. Toshiba medgav sedan och offentligt förklarade att det skulle sluta tillverka och sälja HD-DVD-spelare.

HD-DVD-skivor kan vara enkel-eller dubbelsidig

Hur jämföra blu - ray och HD - DVD. Hd-dvd och blu-ray-format är arvtagare till dvd.
Hur jämföra blu - ray och HD - DVD. Hd-dvd och blu-ray-format är arvtagare till dvd.

HD-DVD-skivor kan vara enkel-eller dubbelsidig. Varje sida kan innehålla en enda skikt som kan lagra 15 gigabyte information eller 30GB med ett dubbelt lager. Dataskiktet placeras 0,6 millimeter under plastytan, vilket är ett liknande arrangemang som tidigare DVD-skivor. Detta format kan rymma flera filsystem. När det gäller ljud, kan formatet hantera en maximal samplingshastighet på 24-bitars/192 kHz i stereo. När det gäller video, kan den hantera alla HD-format TV upplösning och använda video codec som VC-1, AVC och MPEG-2. En HD-DVD-enhet kan spela äldre format som DVD och även CD.

Fysiskt, Blu-Ray-skivor liknar vanliga DVD-och CD-skivor men jämfört med HD-DVD, kan den lagra mycket mer information. Ett enda lager av en standard 12 cm Blu-Ray kan innehålla 50 gigabyte data. HD-video i en Blu-ray-skiva kan ha en upplösning på upp till 1920 x 1080 pixlar. Rörelse i Blu-ray-filmer kommer att vara smidigare med en bildfrekvens på 60 bilder per sekund. Formatet använder de flesta av de ljud och video codecs som HD-DVD använder med tillägg av MPEG-4. Tidiga Blu-ray Disc-spelare kan läsa vanliga dvd-skivor, men inte cd-skivor.

HD-DVD och Blu-Ray-format delar faktiskt en hel del grundläggande teknik från den blå laserdiod för den använda kodningen. Blu-Ray förmåga att lagra mer information, men definitivt ger bättre ljud-och bildkvalitet. Kanske den största övertygande skäl för konsumenterna att välja Blu-Ray-formatet är att HD-DVD, åtminstone när det gäller fristående apparater, har avslutats. Så de senaste filmerna kommer att komma ut i Blu-Ray-skivor. Men HD-DVD är ännu inte död på andra områden. Andra apparater som kan innehålla enheter som kan läsa HD-DVD-skivor är persondatorer med HD-DVD optiska enheter och Xbox 360 med en HD-DVD-enhet lägga på. För en konsument att räkna ut vilket format för att stödja, behöver han eller hon att tänka på hårdvaran set-up. Om det är ett hemmabiosystem, då Blu-Ray skulle förmodligen vara bäst. Om det är ett PC-baserat mediacenter, skulle HD-DVD hitta mer kompatibilitet.