O2e

Hur effektivt söka på webben

Innan sökmotorer blev val innebär att leta efter information på nätet, fanns kataloger och portaler. Dessa kataloger försökte organisera webben enligt förinställda kategorier och klassificeringar. Ett sådant exempel var den tidiga versionen av Yahoo! Men i dag, när du behöver hitta något på nätet, sök dig för det genom din önskade sökmotor. Du använder troligtvis någon av de tre mest populära sökmotorer idag: Google, Yahoo! och MSN.

Söka handlar om sökord

Söka handlar om sökord. Google och andra sökmotorer krypa regelbundet webben genom sin stora sammankopplingen nätverk och index webbplatser enligt de sökord de innehåller, populariteten på webbplatsen och stadsdelar länken de tillhör. Och när du söker efter ett visst sökord, visar motorn då matcherna rangordnade efter relevans.

Att genomföra effektivare sökningar, men skulle du behöva använda operatörerna att begränsa din sökning. På Google, till exempel, här är några exempel.

  • För att söka bara inom ett område eller hemsida, använd operatorn site:. Om du vill söka efter artiklar om Twitter i performancing.com, till exempel in detta på sökrutan:

webbplats: performancing.com Twitter

Hur effektivt söka på webben. Söka handlar om sökord.
Hur effektivt söka på webben. Söka handlar om sökord.

  • För att söka efter exakta fraser, bifoga din fråga inom citattecken. Till exempel, om du vill söka Wikipedia för artiklar som refererar Mac Mini kan du ange detta i sökrutan:

"Mac mini"

  • För att utesluta ett sökord, kan du använda minustecknet. Säg, vill du söka efter webbplatser som skriver om netbooks, men inte om företaget Asus kan du ange:

netbooks-Asus

Nu bortsett från att använda google och andra allmänna sökmotorer. Webben har en ocean av information.
Nu bortsett från att använda google och andra allmänna sökmotorer. Webben har en ocean av information.

  • Google visar vanligtvis sökresultaten med synonymer och relaterade ord. Du kan be Google att ge dig resultat bara för exakt sökord med hjälp av plustecknet. Till exempel måste du leta efter Toyota bilar, men inte skåpbilar eller stadsjeepar, och inte Lexus märkesvaror bilar, kan du söka efter:

+ Toyota + bil

Nu bortsett från att använda Google och andra allmänna sökmotorer

Nu bortsett från att använda Google och andra allmänna sökmotorer, kan du lita också på ämnesspecifika sökmotorer för snabbare sökning. Till exempel, om du letar efter innehåll som publiceras på bloggar och inte bara någon webbplats kan du söka på Google Blog Search ( blogsearch.google.com ), icerocket.com eller Technorati.com . Om du funderar på att ladda ner multimedia via BitTorrent-protokollet kan du söka torrent trackers som thepiratebay.org (men kom ihåg att respektera upphovsrätten). Om du letar efter en person i ett socialt nätverk som Facebook, kan du använda kanske Facebooks egen sökruta.

Webben har en ocean av information

Webben har en ocean av information, och det är ganska svårt att få rätt information om du bara söka på allmänna termer, och med generiska metoder. Medan Google kommer att försöka ge dig bästa möjliga resultat, ibland måste du gräva igenom sidor med sökresultat för att hitta den rätta. Men om du har möjlighet att använda operatörer, och om du kan begränsa din sökning enligt dina behov, kan du hitta information snabbare och mer effektivt.