O2e

Hur du skyddar din identitet på nätet

Alla har fått en online profil någonstans

Alla har fått en online profil någonstans. Från roliga aktiviteter som en e-postadress, webbplatser för sociala nätverk, online medlemskap klubb, till säkrare platser som kreditkort, online shopping och online bank det finns någon typ av information som representerar dig på Internet. Det är bekvämt, effektivt och roligt ... tills dessa profiler är inte din längre.

Hur du skyddar din identitet på nätet. Limit kreditkort användning på nätet.
Hur du skyddar din identitet på nätet. Limit kreditkort användning på nätet.

För närvarande gör lagen ett fruktansvärt jobb med att förstå, känna igen och kategorisera problem identitet online. Lagen skyddar uttryck för identitet på nätet exakt samma som offline, innebär detta att ditt alias, online handtag eller avatar skyddas endast om den är direkt identifierbar för dig, men om det inte är direkt knutna till din verkliga världen identitet det inte har någon verklig rättsligt erkännande.

Offer för identitetsstöld har ofta bevisbördan för att det inte är dem som gör de transaktioner på nätet. Detta är ofta en lång, svår och mödosam process som hade kunnat undvikas om du var bara försiktig med din online-identitet till att börja med.

Nedan följer några förslag på hur du skyddar din identitet online.

  • Lösenord. Den personliga lösenord är ditt första försvar mot identitetsstöld. Se till att dina lösenord är minst 14 tecken och alfanumeriska, full av gemener och stora bokstäver. Använd aldrig uppenbara lösenord som namnen på föräldrar, barn eller din favoritfilm. Ju mindre som du lösenordet är, desto starkare är det. Byt lösenord ofta.
  • Diskretion. Lägg aldrig helt personlig information om dig på nätet. Om inte detta är för affärer eller formella syften, alltid försöka vara vaga om din allmänna platsen när de bad om din adress. Var försiktig när du ger din kreditkortsinformation, e-postadresser eller dina kontaktnummer. Endast ge kontaktuppgifter när bad om och försöka begränsa de webbplatser du tillgång som kräver detta.
  • Dokument allt. Skriv kvitton för alla transaktioner som du har gjort på nätet. Gör PDF säkerhetskopior av allt du har gjort eller köpt på nätet och försöka göra skärmdumpar av alla relaterat innehåll på nätet. Detta kommer att ha nytta senare när du blir ombedd att producera alla typer av juridiska dokument som bekräftar din identitet.
  • Limit kreditkort användning på nätet. De flesta online säljare kommer att kräva ett kreditkortsnummer men de verkligt legitima dem kommer aldrig att be för hela numret. Så mycket som möjligt, betala COD för allt du köper online. Många sajter är säkra från dataintrång och skumma men lämnar dina kreditkortsuppgifter från Internet är ett klokt drag.
  • Rådgör med advokater. Om du stöter på ett problem som redan kräver rättsliga åtgärder eller resultat i rättsliga åtgärder mot dig, sök genast hjälp av en jurist som specialiserat sig på identitetsstöld och online lagar. När dina frågor har kommit till den punkt att de kräver rättsliga åtgärder, är det bäst att du rådgör med en professionell advokat som specialiserat med lagligheten av online-aktiviteter.


Om du börjar misstänka att din identitet har stulits

Om du börjar misstänka att din identitet har stulits, agera på det direkt. Detta är ett allvarligt problem som kan ha längre förgreningar om du tar det liggande. Kontakta polisen och företagen att se till att du täcker dig juridiskt.