O2e

Hur du gör din dator startar snabbare (med msconfig)

Microsoft System Configuration Utility

Microsoft System Configuration Utility, eller MSCONFIG är ett inbyggt program i de flesta Microsoft-operativsystem. Men de operativsystem som inte har denna funktion kan också använda MSConfig genom att ladda ner det på nätet. Bortsett från att du väljer vilka program du vill köra vid start, kan det också hjälpa dig att felsöka eventuella problem som du har med din dator.

Det är inte en hemlighet att ju fler program som körs samtidigt

Det är inte en hemlighet att ju fler program som körs samtidigt, desto långsammare datorns uppstart kommer att bli. Detta är en mycket stor krångel särskilt om du gör ett brådskande arbete och datorn kör långsammare än en snigel. Använda MSCONFIG kan lösa detta. Läs vidare för att lära sig att göra datorns startskiva snabbare med Microsoft verktyget för systemkonfiguration.

  • Först ut, slå på datorn. Kontrollera att ditt operativsystem är Microsoft Windows, annars kan du inte använda msconfig i din dator. Klicka på Start-menyn och välj Kör. Skriv in msconfig.
  • När msconfig fönstret dyker upp, kan du börja nu anpassa de program som du vill köra vid start. Klicka på fliken Autostart i fönstret. Detta kommer att visa en lista över alla program som finns installerade på datorn. De med kontrollerna är de som för närvarande körs vid uppstart. Du kan avmarkera de program som du inte behöver och kontrollera de som du kommer att använda. Den mindre programmen, desto snabbare datorns startskiva vara.

    Välj bara de som du verkligen behöver, men se till att hålla någon virusskydd och brandvägg kontrolleras för att hålla din PC eller laptop smittas med virus. Klicka på Verkställ. Du behöver bara ändra inställningarna i Autostart-fönstret. De andra fönstren kan lämnas som de är. Låt de andra fönstren ensam. Om du inte vet hur man redigerar dem, kan du hamna kraschar datorn i processen.

  • Om du har valt de program som du kommer att behöva, är det nu dags att starta om datorn. När du har klickat gälla MSCONFIG fönstret kommer den automatiskt att spara de nya inställningarna som du har gjort. Starta om datorn och de nya inställningarna träder i kraft. Du kommer att märka att din dator startar upp riktigt snabbt!
  • Du kan alltid gå tillbaka till den ursprungliga inställningen om du vill. För att göra detta, behöver du bara klicka på Systemåterställning knappen på MSConfig fönstret för att gå tillbaka till de ursprungliga inställningarna. Du kan gå fram och tillbaka och du kommer inte finna det svårt att göra det.


Hur du gör din dator startar snabbare (med msconfig). Först ut, slå på datorn.
Hur du gör din dator startar snabbare (med msconfig). Först ut, slå på datorn.

Se till dock att innan du använder MSConfig att du har tillräckligt med kunskap för att använda datorn. Annars kan du krascha din dator om du inte vet hur man använder msconfig. Om det är så, ta datorn till en tekniker och få honom att göra jobbet åt dig. Detta kommer att kräva en avgift, men det kommer att bli dyrare om du har din dator repareras efter att du kraschar det för att du saknar kunskap och know-how. Riskera inte det.