O2e

Hur du gör din dator snabbare: registret renare, bättre datorns prestanda

Om datorn går långsamt, öka prestanda med detta gratis underhåll guide!

Det händer oss alla. Du köper en ny dator anger du upp det, aktiverar du den och det blåser du bort med sin blixtsnabba. Sedan ett år går, sedan en annan, och ganska snart det verkar som om du sitter fast i krascher, nedgångar, som fruktade Mac badboll, en dator som tar evigheter att starta, eller en dator som hänger i limbo när du försöker stänga ner. Du är kvar undrar, hur man gör det köras snabbare. I det förflutna, istället för att försöka åtgärda problemet, kanske du har precis köpt en ny dator. Men i denna ekonomi är det svårt att bara köpa en ny om din går för långsamt. Du kommer att bli glad att veta att det finns ett sätt att påskynda den utan att spendera en arm och ett ben.

Ja. Det finns många lösningar som finns för att hjälpa din dator kan köras snabbare. Från grundläggande hushållning att öka ditt RAM-minne, kommer dessa tips hjälpa dig att lära dig att göra din dator snabbare.

Göra några hushållning

Oavsett om du har en Mac, PC, eller ens en Linux-burk, om du inte har gjort regelbundet underhåll eftersom du fick din dator, det sannolikt finns en hel del enkla saker du kan göra för att öka sin hastighet.

Hur du gör din dator snabbare: registret renare, bättre datorns prestanda. Göra några hushållning.
Hur du gör din dator snabbare: registret renare, bättre datorns prestanda. Göra några hushållning.

"Om din dator går långsamt", säger PC och säkerhet expert Robert McMillan, som har skrivit om datateknik sedan 1996, "avinstallera program som du inte använder. Se vad som körs i bakgrunden och ta bort den om du inte behöver det. Tänk avinstallera Java. Det är en stor resurs galt, och ofta en stor säkerhetsrisk också. " Utvärdera alla onödiga program som körs när du startar datorn.

Det finns sätt att påskynda en dator som inte kostar en massa pengar. Du kan hitta massor av gratis och inbyggda verktyg för Windows om datorn kör långsamt. Startup Delayer , en gratis nedladdning, förseningar program som kan bloggat ner din starttid. Om du hittar program som du aldrig använder, värdelös eller oönskade saker uppblåsthet ditt system, det är alltid en bra idé att avinstallera det för gott (Start> Kontrollpanelen> Lägg till eller ta bort program).

För de program du väljer att behålla, vacklar Startup Delayer lanseringen tid så att datorn är snabbare när det börjar. De utvalda program körs i bakgrunden när maskinen är redan startats. Du kan även enkelt ta bort program helt från start (utan att ta bort dem från datorn). Om datorn går långsamt, tänk på att många program igång som standard vid start, så att de kan ständigt söka på Internet efter uppdateringar, som inte nödvändigtvis är något du vill att de ska göra.

På Windows-maskiner, det finns också inbyggda verktyg för att göra en dator snabbare. Diskrensning kan påskynda den genom att bli av röran. Alla som tillfälligt Internet och Windows-filer, nedladdningar du inte längre behöver och papperskorgen du tömmer aldrig alla gör din dator kan köras långsammare. Diskdefragmenteraren samlar hackad filer på hårddisken, för att göra det springa snabbare.

I allmänhet Start> Alla program> Tillbehör> Systemverktyg tar dig till dessa verktyg för att fixa en långsam dator. Microsoft erbjuder detaljerade online-instruktioner om hur du använder dessa och andra potentiellt hastighet som förbättrar verktyg för att göra det köras snabbare oavsett vad versioner av Windows du använder. Microsofts webbplats erbjuder ytterligare information om hur du gör din dator snabbare.

I din sökning kan du ha stött på många källor på nätet för så kallade registret städare. Tyvärr har många av dessa produkter är falska program som kostar pengar och kan faktiskt skada din dator snarare än att göra det snabbare. Microsoft självt har stämt flera tillverkare av denna så kallade "scareware" för att få dem ur marknaden, men många helt enkelt återkomma under ett annat namn. En Registry Cleaner utger sig för att vara ett verktyg för kontroll och reparation av Windows-registret-alla dessa verktyg marknadsförs till Windows-användare, och normalt riktar användare genom jagar deras sårbarhet. (De kan ha annonser säger, "Undrar du hur du gör din dator snabbare? Låt oss fixa det gratis!") En annan typisk taktik är ihållande popups hävdar att öka datorns hastighet. Dessa popups kan visas även på legitima webbplatser, och nästan alltid innehåller alarmerande budskap om din dator som kör långsamt eller behöver reparation. Tillbaka från dem genom att stänga din webbläsare Alt F4 stängs det-om det behövs. Klicka INTE på dessa popup-fönster. De kommer sannolikt att orsaka mer skada än nytta.

Om datorn går långsamt, öka prestanda med detta gratis underhåll guide! Verktyg för mac och linux.
Om datorn går långsamt, öka prestanda med detta gratis underhåll guide! Verktyg för mac och linux.

Inte alla registret städare är falska, men de bör alla ske med yttersta försiktighet och endast hämtas från betrodda webbplatser. "Vissa är legitima", säger Robert McMillan, "men de är ungefär som bantningspiller. De lovar dig en snabb fix för något som ofta inte kan snabbt fast." Mixtra med din Windows-registret är i sig farligt kan orsaka allvarliga skador. Det är inte något som ska prövas genom en nybörjare. En legitim (och gratis) register verktyg, såsom Ccleaner erbjuder även andra verktyg som kan hjälpa (även att bli av temporära filer och hantera startalternativ).

Verktyg för Mac och Linux

Det finns billiga och även gratis sätt att snabba upp din dator om det är en Mac också. När det gäller Mac, många människor får i den dåliga vanan att lämna dem i viloläge eftersom det är så lätt att göra. Mac är fastprogrammerade att köra skript sanering underhåll tidigt på morgonen, men om de är alltid sover eller stänga, inte skript körs inte, vilket kan skapa en eftersläpning av skräp som kan leda till problem. Om du är ganska smart på att använda terminalprompt kan du köra dessa skript manuellt som kan hjälpa dig snabba upp din dator. Ännu bättre, kommer ett gratis verktyg som Onyx hjälpa också.

Onyx bistår även med andra rengöring, underhåll och optimering uppgifter, inklusive visar dig vilka program du faktiskt starta varje gång du startar datorn, som kan hjälpa dig att identifiera var att göra en fix. (Återigen, kan du ladda saker i minnet som du aldrig använder.) Den Onyx webbplats erbjuder nedladdningar för senaste Mac-program och hårdvara konfigurationer, inklusive Snow Leopard, Leopard, Tiger, Panther och även Jaguar.

För Linux-maskiner, ett gratis program (ja, nästan alla Linux-program är gratis) kallas kleansweep hjälper att ta bort onödiga filer som kan ta upp plats och dränering systemresurser. Ett program som kallas Förspänning kan också snabba upp din dator eftersom det förbättrar prestanda på Linux-maskiner, att sätta oanvänt RAM som ska användas.

Strömlinjeformade programvara alternativ kan också göra en Linux snabbare. Om du bara behöver grundläggande ordbehandling, inte använda OpenOffice med sina många funktioner. Ett program med ett mindre fotavtryck som KOffice blir snappier och hålla den igång snabbare. Om du vill att din Internet att vara snabbare, är Opera lättare än Firefox. Om du kör Ubuntu (en populär version av Linux) kan du snabba upp din uppstarten genom att finjustera processen med uppstart-manager , tillgänglig för nedladdning på linux.com.

Använd sunt förnuft

Det finns några grundläggande åtgärder du kan vidta för att göra din dator snabbare. Här är några av de enklaste och enklaste felsökningstips. Om du har tio program öppna, du kommer att suga en massa resurser från din CPU, vilket det att köra långsamt. Om du inte använder ett program-stänga den. Samma sak gäller för att ha många fönster öppna i webbläsaren, eller har många bilder öppna på en gång i ett program som Photoshop.

Jag måste erkänna att detta är en av mina egna värsta vanor. Du bör också lära dig att kontrollera din tillgängligt minne. Bara för skojs skull kan du trycka CTL-ALT-DEL på din Windows dator och klicka sedan på fliken Prestanda och visa tillgängligt minne. Öppna ett par grundläggande program-ordbehandlingsprogram, säga och en webbläsare, öppna sedan PhotoShop (eller annat minne-intensivt program) och öppna sex eller sju av de vackra bilder du tog på semester, och se vad som händer med din CPU användning och din tillgängligt minne. Nu kan du se hur mycket som bromsar datorn.

Menumeters , ett gratis program för Mac, är en tjusig liten verktyg som levererar CPU och aktivitet övervakning. Det kan rengöra din Mac och det är gratis. Medan det finns andra sätt att göra en Mac snabbare, är MenuMeters en populär liten add-on.

Om du har många stora filer, en video, foto eller omfattande musiksamling, till exempel, överväga att hålla dem på en separat enhet så att din dator kan köras snabbare. Tänk på att ditt operativsystem-Mac, PC eller något annat-bromsar kraftigt om det är på en enhet med lite ledigt utrymme. Du kan fixa detta genom att använda externa hårddiskar. När du köper en separat extern hårddisk, kommer det att vara värt det att spendera lite extra och få en snabbare enhet (7200 vs 5400 på en Mac, till exempel). Håll din maskin uppdaterade, oavsett ditt OS är-eftersom detta kommer att försäkra att du får de senaste uppdateringarna, säkerhetskorrigeringar och buggfixar.

Spionprogram och sabotageprogram

En av de bästa sakerna du kan göra är att skydda mot skadlig kod, kommer som i så många ständigt föränderliga varianter att det är nästan omöjligt att hänga med.

Virus, scareware, trojaner, bots, rootkits, maskar, spionprogram, adware, det är alla dåliga skräp, och yrkesverksamma kallar det malware (skadlig programvara). Malware kan bromsa en dator ner. För en hemanvändare, är kursen för överföring via Internet, antingen genom att klicka på en länk i ett angripet e-postmeddelande, attackeras via en webbläsare sårbarhet, eller helt enkelt besöka en skadlig webbplats. Tyvärr för Windows-användare, har de alltid varit de primära målen för skadlig programvara.

"De allra flesta skadlig aktivitet idag riktar Windows PC, så Mac-och Linux-användare kan med rätta känna en trygghet överlägsenhet när de är på internet", säger Robert McMillan. "Det tar tid att skriva dessa datorer attacker, och om skurkarna känner att de får mycket fler offer genom att skriva något som fungerar på Windows XP, så det är vad de ska göra. Som sagt, vi ser visst intresse för Mac-plattformen i dessa dagar. Det finns några Mac trojanska hästar där ute, men de är för närvarande inte mycket av ett hot. Men om Apples marknadsandel fortsätter att växa, det är bara en tidsfråga innan Mac-användare verkligen börja bli träffad också. " Så det är inte bara PC-användare som behöver oroa problem som orsakas av skadlig kod.

Även malware kan göra enorm skada på hela system som sprider, kan en av de sannolika och mest synliga konsekvenser för en ovetande hemanvändare vara försvårande långsam nedgångar. Inte bara du vill bli av med skadlig kod, men du vill också göra datorn snabbare.

Om de tidigare nämnda sätten inte fungerar, lyckligtvis finns det många kvalitet anti-virus program tillgängliga som kan hjälpa.

Författare och författare Neil Rubenking är en rådgivande styrelseledamot för Anti-Malware Testing Standards Organization. Han skriver regelbundet för PC Magazine, och hans senaste artikel rankar det aktuella valet av fri och betalas anti-malware program tillgängliga för Windows-användare att göra en dator snabbare. På listan finns en rad alternativ för både sanering och förebyggande. "En produkt bör göra båda", säger Rubenking.

Det finns företag som nu gör anti-virus och anti-spyware produkter för Mac. Sophos är ett av dem, det nyligen meddelat sin upptäckt av den otäcka klingande, men tydligen inte särskilt farligt, "Blackhole RAT", en trojan som syftar till Mac . (Sophos erbjuder gratis antivirusprogram för Mac hemanvändare.)

Det är mycket viktigt att skydda din dator från skadlig kod, men överraskande, det är förmodligen inte nödvändigt att spendera pengar eftersom du kan hitta en gratis uppsnabbning program där ute.

"Om jag vore en Mac-användare, jag förmodligen inte skulle köpa AV (antivirusprogram) just nu", förklarar McMillan. "Men då skulle jag inte betala för det på min dator heller. Anti-virus branschens smutsig liten hemlighet är att du verkligen inte behöver köpa AV längre, speciellt om du undviker riskbeteende på nätet. Undvika öppen Wi-Fi , riskabla platser och tvivelaktiga dokument, hålla din programvara lappat, och använda gratis AV exempel Microsofts OneCare eller AVG kommer att göra mycket för att hålla dig säker. " Lära sig att göra din dator snabbt behöver inte kosta dig en hel del pengar.

Det finns ett antal andra högt ansedda gratis källor för skydd (se Neil Rubenking detaljerade artikel ovan), många av dem erbjuder även underhåll verktyg som kommer att bidra till att göra datorn snabbare och hålla den i trim på andra fronter.

Linux maskiner är för närvarande den säkraste av de tre stora operativsystem. Men det finns skadlig kod där ute som påverkar Linux. Men medan experter inte alla kommer överens, många rabatterade Den förväntade skadan för omfattande skador från Linux malware.

Enskilda användare, men kanske kan orsaka skador på sina egna system, en punkt värt att notera eftersom många Netbooks levereras till nybörjare kom utrustade med olika smaker av Linux (Red Hat, Fedora, Ubuntu). "Det är möjligt för någon helt ny till linux att arbeta hårt för att övervinna olika inbyggt system skydd, hämta från Internet ett program skrivet att skada Linux-system, kör den med root-användare (" God'-användare) myndighet, och därigenom skada eller undergräva systemet så det måste stängas och byggas om, "säger ledande systemadministratör och välkända Linux expert Rick Moen. Men "Det finns funktioner i hela systemet för att motverka sådana åtgärder."

Det är säkert möjligt att en dag som Linux blir mer populär bland konsumenter kommer hackare att vara mer intresserade av att skriva skadlig kod riktad mot det, men det får inte rikta sig till bärbara och stationära. Än idag Linux lång betraktas som en programmerare språk och inte riktigt för den genomsnittlige användaren är motorn inuti många otroligt populära konsument apparater, inte bara datorer.

"Varenda Tivo har en fullt utvecklad Linux-dator under huven", säger Moen. "Ditto många smartphones, många handdatorer, mest bostäder Wi-Fi routrar gateway, och även IBM: s Watson superdator som bara vunnit Jeopardy playoff. På något sätt hör man aldrig att vanliga användare aldrig kommer att kunna räkna ut en TiVo-men då många av de mest utbredda Linux enheter, t.ex. TiVos, få uppfattas som på något sätt inte ens vara datorer alls. "

Medan det finns massor av gratis resurser för att förebygga skadlig kod, som kommer att göra inte du känner dig mycket bättre om du redan smittade och slåss tidsödande popups, kapar webbläsare, eller ännu värre. Vid den punkt där du vill bara att snabba upp din dator.

Microsoft Malware Protection Center erbjuder verktyg för att bestämma om du är smittad, och en 24-timmars hotline för frågor om säkerhet och virus: 1-866-PCSafety (1-866-727-2338) eller så kan du besöka deras hemsida . Rensa dessa frågor upp kan definitivt göra en dator kan köras snabbare.

Det finns också ett antal gratis online forum modereras av experter som kan hjälpa dig att diagnostisera och behandla ditt problem. Forum Spionprogram info och Landzdown forumet är bra ställen att börja.

Medan att bli av skadliga program och göra några datorer hushållning kan ge vissa korrigeringar, det är inte allt du behöver göra för att snabba upp din dator, Mac eller Linux-dator. Du kan också justera vissa maskinvaruproblem.

Öka ditt minne

Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att få en snabbare dator, särskilt om det är lite äldre och har mindre än två gigabyte RAM-minne, är helt enkelt att lägga till fler. "Spendera pengarna på minnet", säger Robert McMillan.

RAM (Random Access Memory) är vad din dator använder för att läsa och skriva data till följa dina instruktioner och gör din program kör. Om du vill öka hastigheten, behöver du tillräckligt med RAM. När du inte har tillräckligt med RAM-minne för uppgiften, är datorn tvungen att göra vad som kallas "sökning"-princip låna minne från din hårddisk. Detta lånade minne är mycket långsammare än RAM-minne, och den process som används för att komma åt den kan bromsa din dator till en genomsökning.

Om du har mindre än två gigabyte RAM-minne, lägga RAM kommer sannolikt avsevärt påskynda en långsam dator eller Mac. Om du redan har två gigabyte eller mer RAM-minne, kan ytterligare minne förbättra prestanda för minneskrävande uppgifter och program (som videoredigering, spel eller använder Photoshop), men du kan inte se dramatisk förbättring i dag till dag uppgifter som webbsurfning eller ordbehandling.

Du kan inte bara lägga till någon minneskrets till din dator. RAM du lägger måste vara förenliga med vad du redan använder, och det måste passa spåret finns. Det finns många olika typer av RAM-minne beroende på ålder, OS och hårdvara du använder. Minne säljare Crucial erbjuder en enkel gratis verktyg som kommer att skanna ditt system så att du vet vilken typ av minne att köpa, hur mycket du kan lägga till ditt system och hur många platser finns tillgängliga. Du kan sedan köpa RAM direkt från Crucial eller shoppa runt. Newegg och Frys.com erbjuder rabatterade RAM från kvalitetsleverantörer.

Det är viktigt att köpa och använda högkvalitativt RAM-leta efter märken som Hynix, Samsung, Nanya, Micron, Crucial och Kingston. Om du har en Mac, du förmodligen redan vet att RAM är mycket dyra när de köps via Apple. Mac RAM direkt erbjuder samma premie RAM från samma leverantörer (Apple inte tillverkar egen RAM), vanligtvis vid en betydande rabatt , och det kommer med en livstid ersättare garanti. I många fall kommer RAM-minne du köper här för äldre Mac-datorer gör din dator kan köras snabbare än RAM som kom från Apple ursprungligen.

Installera RAM kan vara en mycket enkel process även för personer med nedsatt tekniskt, och det finns många guider där ute. Vissa datorer (mindre bärbara datorer, vanligtvis) har RAM undanstoppad i otillgängliga platser, vilket gör installationen alltför skrämmande för en nybörjare.

Apple erbjuder detaljerade instruktioner om sin webbplats (t.ex. Detta är en handledning för Macbook ) för uppgradering RAM (även för gamla iBook och PowerBook) för att göra det köras snabbare. Helt enkelt söka i Apples forum för ditt märke och modell. De omfattande site MacRumors erbjuder också detaljerade tips och guider att köpa, installera och testa RAM.

Om du lär hur man gör en dator köra snabbare genom att lägga RAM, PCWorld har en fin enkel handledning för uppgradering RAM i en dator. Alltid komma ihåg att arbeta säkert, din måste datorn vara avstängd och batteriet tas bort (om det är en bärbar dator) innan du börjar uppgraderingen.

Är du mer intresserad hur du gör din Internet snabbare än din faktiska dator? Om så är fallet, är ett bra ställe att börja en grundläggande bandbredd hastighet test: Checka ut tjänster som denna på McAfee . (Var noga med att använda en betrodd källa för denna typ av testning-falska webbplatser bandbredd testning är också ofta lurar platser för scareware.) Om du betalar för höghastighetsinternet och tester bandbredd visar du inte får det konsekvent, med dessa knep hjälper inte. Ring din Internetleverantör att klaga och fråga hur du gör din Internet snabbare.

Tips om skadlig kod

Det är lämpligt att installera en kvalitet anti-virus eller anti-spyware program från en pålitlig (och gratis, helst) källa, men det är mer inte bättre. Om mer än en sådan realtid programmet är installerat på datorn kan du skapa konflikter snarare än att skapa en lösning. Välj en och samma kvalitet program och hålla den aktuell. Håll ditt system uppdateras.

Om du vill göra din dator snabbare, vet att förebyggande är alltid bäst. Experter rekommenderar att P2P (peer-to-peer) nätverk är notoriskt riskabelt när det gäller skadlig kod, som är öppna Wi-Fi-anslutningar. Filer med. EXE,. DOC,. PDF är också mer sannolikt att vara farligt i allmänhet är det bäst att inte öppna några bilagor du får på nätet, även från en vän, om du inte förväntar sig det. Robert McMillan skrev en stor artikel i PCWorld för avancerade användare detalj beskriver vissa avancerade skydd taktik som hjälper dig att komma ihåg hur man snabba upp en dator. Oroa dig inte, du är inte paranoid. De är ute efter dig.