O2e

Hur du återställer en dator i DOS

Disk Operating System eller DOS var bland de mest populära operativsystemen som används av persondatorer. Det dominerade den digitala världen så länge att de flesta människor är fortfarande bekanta med detta operativsystem. Det finns även program som finns idag som bara körs i DOS. Några gamla spel är också tillgängliga för användning i denna gamla operativsystemet. Men precis som de senaste operativsystem för persondatorer, är datorer i DOS upplever fortfarande frysning. Återställning av datorn i DOS är inte detsamma som att återställa mer moderna operativsystem. Men detta är enkelt så länge du vet vad du ska göra. Här finns olika sätt på hur man återställer en dator i DOS:

 • Mjuk start. Detta görs om det aktiva programmet har plötsligt fryst och inlåst. Tryck samtidigt på Ctrl, Alt och Del tangenterna. Dessa knappar används också för att öppna fönstret Windows-säkerhet, där du kan starta om, stänga eller öppna Aktivitetshanteraren. Men för DOS-dator, du trycker dessa tangenter omedelbart stoppa körs och återställa datorn.
 • Kall boot. Denna teknik är idealisk om tangentbordet inte fungerar väl. Helt enkelt stänga av datorn genom att trycka på CPU av-knapp. Vänta i minst 10 sekunder och slå sedan på datorn igen. Att göra detta är riskabelt eftersom det kan orsaka bestående skador på maskinen. Felaktig stänga av datorn kan förstöra sina viktiga kretsar som kan leda till en felaktig maskin. Så gör detta endast om det är redan din sista utväg.
 • Återställa en dator i MS-DOS-läge. Instruktionerna ovan gäller endast för datorer som körs i DOS. Du måste skriva in "shutdown"-kommandot vid återställning en mer avancerad Windows-operativsystem som är i DOS-läge.
  Hur du återställer en dator i DOS. Återställa en dator i ms-dos-läge.
  Hur du återställer en dator i DOS. Återställa en dator i ms-dos-läge.

  Syntaxen är: shutdown [-i |-l |-s |-r |-a], medan-i kommer att visa det grafiska gränssnittet,-Jag loggar ut från datorn,-S kommer stänga av datorn,-R kommer avstängning och sedan starta om datorn, och en kommer att avbryta avstängning. Till exempel, skriv kommandot "shutdown-s" om du vill stänga av datorn eller ange "shutdown-r" om du vill stänga och starta om datorn.

 • Spara arbeta så ofta som möjligt. Återställa en dator i DOS kommer att ta bort osparade ändringar på ditt arbete. Du kommer att förlora mindre data om du bygger för vana att ofta spara ditt arbete. Starta slutna applikationer efter återställning av datorn. Du kan återställa filen i den sista formen att den sparades.
 • Återställ datorn efter att ha installerat en ny ansökan. En av de vanligaste orsakerna till plötslig frysning av datorn i DOS använder nyinstallerade program utan att återställa. Återställa datorn förbereder datorn väl skött den nya ansökan. Detta är anledningen till ansökningarna föreslår återstart av maskinen efter att de har installerats. Även installation av programuppdateringar kräver dator återställning.

Återställa en dator i DOS är oftast den sista utvägen när ett program plötsligt slutade fungera. Men att göra detta är inte alltid ett effektivt sätt att återuppta normal funktion av datorn. Ibland är problemet allvarligare än du trott. Anlita en professionell datortekniker om problemet är redan bortom dina reparera färdigheter.