O2e

Hur du använder stavningskontrollen i Word

Du kan aldrig vara säker på att det du skriver i MS Word är hundra procent korrekt när det gäller stavning och grammatik. Men det helt enkelt finns tillfällen som du känner för lat för att dubbelkolla dessa saker. Bra att Word har precis rätt funktion för att hjälpa dig med detta. På bara ett par klick på en knapp, kan Word stavningskontroll hjälpa dig att enkelt se dina misstag och rätta till det genast.

Om du inte har använt den här funktionen ännu, bättre dra nytta av stavningskontroll för att hjälpa dig att producera felfria kopior. Detta gäller särskilt om du skriver viktiga dokument såsom brev, akademiska uppsatser och liknande. Så här, ta del av dessa följande riktlinjer om hur man använder MS Word alternativet Stavningskontroll:

Hur du använder stavningskontrollen i Word. Markera ordet eller texter.
Hur du använder stavningskontrollen i Word. Markera ordet eller texter.

  • Markera ordet eller texter. Börja med att markera de texter som du vill ska kontrolleras. Eller, om du vill kontrollera hela dokumentet, helt enkelt placera markören var som helst i filen. Det finns ingen anledning att lyfta fram dem alls längre.
  • Öppna "Stavning och grammatik" funktionen. Gå till "Verktyg" och sedan "Stavning och grammatik" rätt från verktygsfältet Standard. När du klickar på "Verktyg", kommer det att finnas en rullgardinsmeny där du kan se "Stavning och grammatik" alternativet. En pop-up ruta öppnas inom kort.
  • Granska resultaten. För varje ord eller fras som har fel i fråga om grammatik och stavning, kommer du att se dem flaggade eller i rött. Detta kan synas i det övre vänstra hörnet av fönstret. Det är också indicerat i det varför ordet eller fraser har flaggats. En vanlig anledning till att du kommer att se är "Saknas i ordlistan."
  • Lägg märke till förslagen. Word ger dig korrigering förslag för de flaggade ord. Detta kan ses på den nedre vänstra sidan av fönstret.
  • Ändra ett ord i den föredragna förslag. Klicka på den högra förslag att du vill reflektera över ditt dokument. Till exempel, om du skrev fel "spell" som "Spel", hittar du en lista med olika förslag såsom pass, spill och liknande. Välj "spell" och klicka på "Ändra" så det kommer att reflektera över ditt dokument. Om det finns flera instanser i dokumentet att ordet är felstavat, välj "Ändra alla" så alla felstavade "spell" rättas alla i hela dokumentet.
  • Skriv din egen korrigering för ett flaggat ord. Om du inte hittar den korrekta stavningen på listan med förslag eller om det inte finns några visade förslag, korrigera stavningen själv. Placera markören till höger på den flaggade text och rätta till det som du vill att det ska vara. Klicka sedan på "Ändra" knappen efter att göra så.
  • Ignorera förslag. Om du inte hittar något behov av att korrigera de flaggade ord, klickar du bara på "Ignorera alla." Detta är speciellt sant för egennamn som inte förts in i Word ordboken.
  • Lägg till ord i ordlistan. Om det finns ord som du använder ofta att Ordet ordboken inte känner igen, lägga till dem i ordboken. Klicka på "Lägg till i ordlista" så att när du använder samma ord igen i framtiden, kommer stavningskontroll inte flagga det igen.

Använda Word stavningskontroll från tid till annan kan garantera dig en felfri dokument varje gång. Tack vare den här funktionen behöver du inte gå igenom dokumentet från toppen till botten igen bara för att dubbelkolla det för fel. Med en enkel stavningskontroll, är varje misstag som behöver rättas redan gett.