O2e

Hur att välja mellan en stationär och en bärbar dator

Ska det vara en "allt i ett låda", eller köper en stationär dator bättre?

Priset på hårdvara fortsätter att sjunka och mer kraftfulla maskiner verkar vara normen, så den bärbara datorn har blivit mer populärt. Det finns fortfarande några mycket goda skäl gynnar stationära maskiner om dina behov för en bärbar maskin uppväger fördelarna med bordsmodell.

  1. Är liten storlek och portabilitet av största vikt? Om så är fallet den bärbara datorn är förmodligen det enda svaret. Men det är lika möjligt att köpa en stationär dator med en liten väska formfaktor som i kombination med en platt bildskärm och lämpliga inmatningsenheter är endast något större än den bärbara datorn. Faktiskt vissa bärbara datorer är nu så stor att du skulle behöva en mycket stor knä eller starka ben för att arbeta med dem på knä.
  2. Hur viktigt är skärmstorlek? Som nämnts ovan, bärbara datorer inkluderar nu 20 tums widescreen modeller (diagonala mätningar), som är större än skrivbordet skärmar bara några år sedan. Dock kommer större skärmar kräver separat hårdvara även om du kör skärmen från en bärbar dator. Bredbildsskärmar är nästan normen nu och stora storlekar fortfarande gynnar skrivbordet.
  3. Hur mycket vill du betala? Kostnaden är oftast en faktor för de flesta av oss och medan priserna har minskat avsevärt, särskilt i Storbritannien, är skrivbordet i allmänhet ca 20% -25% lägre kostnad än motsvarande i en bärbar dator.
  4. Behöver du video mångsidighet och grafik kapacitet De flesta bärbara datorer är beroende av skärmen drivs av en uppsättning integrerade kretsar -? "Chips" som är på moderkortet i maskinen. Detta är ganska vanligt på moderna stationära datorer också, kanske du tänker, men kom ihåg att den bärbara datorn har inget annat alternativ, det finns inget utrymme eller anläggning för ett expansionskort som ska läggas, även om du bestämmer dig för att fortsätta externa grafikkort föraren en separat låda alternativ. Denna ombord grafik alternativet är sannolikt inte tillfredsställande för dem som använder sina maskiner för spel - den bärbara datorn har aldrig varit det bästa alternativet för intensiv ingång och grafisk produktion. Och spelare kommer sannolikt föredrar en stationär dator med olika inmatningsenheter - joysticks, rattar, reglage pedal, och olika typer av peka och grafik tablett inmatningsenheter.
  5. Hårddisk (HDD) storlek snabbhet och enkel / kostnader för uppgradering. Den bärbara datorn designen i allmänhet använder en 2,5 "hårddisk. Skrivbordet normalt är utrustad med 3,5" HDD (s), och mer än en enhet är ganska lätt att montera och underhålla . Den bärbara datorn med 2,5 tums hårddisk är svårare att ersätta, laptop fall kan vara djävulskt komplicerat att komma in, och akta oss för att skada tangentbordet eller skärmen om du måste öppna fallet. Den 3,5 tum HDD kommer sannolikt att vara billigare, mer tillförlitliga och har snabbare åtkomst ggr / hastigheter samt har större lagringskapacitet. I vissa bärbara maskiner med lagringsenheter är tillgängliga via lätta att ta bort bottenplatta sub-paneler.
  6. Optiska enheter CD DVD kombination enheter och författare -. Bärbara datorer är i allmänhet begränsad till en optisk enhet. Medan det kan vara en helt mångsidig optisk enhet, är det inte möjligt att kopiera direkt från en optisk enhet till en annan "i farten" om du bara har en. Det kan inte vara möjligt mellan två optiska enheter om du inte har fått ditt system korrekt konfigurerad.
  7. Externt tangentbord och / eller mus. Flesta vanliga datoranvändare skriver en hel och accepterar att användning av ett separat tangentbord över laptop tangentbord gör det enklare att skriva.
  8. Tillförlitlighet. Jag vill inte falla ut över detta ämne eftersom jag är säker på att många av er kommer att ha långlivade maskiner av båda kategorierna. Men verkstäder säger att bärbara datorer är mindre tillförlitliga totalt än skrivbordet och reparationer är enklare och billigare för skrivbordet varje gång. Om ett skrivbord misslyckas i en verksamhet är det normalt möjligt att ersätta en komponent som saknas mycket snabbare än att få den bärbara datorn reparerad. Hur lätt åtkomst till de flesta standard-kapslade datorer är långt före den bärbara datorn.
  9. Säkerhet. Tar du din bärbara dator överallt med dig? Har du någonsin förlorat det? Du är mindre troligt att förlora en stationär maskin. Även utbyte av en förlorad eller stulen dator är ganska enkelt, kan förlusten av data har betydande inverkan. Konsekvenserna för ett företag att förlora alla sina strategiska och finansiella system uppgifterna är inte bra. Många katastrofer av denna storlek visar sig vara ödesdigert för livet av verksamheten. Säkerhetskopiering av data är inte bara för mesar - det kan spara ditt företag från misslyckande.
  10. Besöka webbplatserna för två stora tillverkare. Jag har försökt att jämföra liknande specifikationer maskiner i båda kategorierna, men uppenbarligen med olika maskiner till försäljning kommer det att finnas utrymme för argument. Men redan nu (början av 2008), i de flesta kategorierna på skrivbordet är några 20-30% billigare.

Hur att välja mellan en stationär och en bärbar dator. Är liten storlek och portabilitet av största vikt?
Hur att välja mellan en stationär och en bärbar dator. Är liten storlek och portabilitet av största vikt?

Så totalt skrivbordet är sannolikt mer tillförlitliga och lättare och billigare att uppgradera och reparera de flesta aspekter. Minnesuppgraderingar på bärbara datorer, men är förmodligen det enklaste uppgraderingen möjligt, oftast behöver upplösningen av en eller två små skruvar och sätta in nya / extra minneskort.

Den högsta specifikationen stationära dator kommer att skräddarsys för de bästa prestanda och kommer inte att vara en direkt ersättning i de flesta fall för high-end laptop, som sannolikt kommer att betraktas som en dator i en ruta som du kan flytta om. Förvänta dig inte bra batteritid från din bärbara dator och det kan vara stor och tung.