O2e

Återskapa data från disketter: data återvinning programvara

Få tips för att återställa filer

I denna dag av skrivbara CD-skivor, hårddiskar tummen och billig trådlös nätverk, disketter är bara om föråldrade. Det finns dock fortfarande många fall där disketter är en bekväm eller den enda metoden för dataöverföring till en annan dator. Så vad gör du när kritiska data som lagras på en diskett plötsligt inte kan nås? Här är hur man gör det.

Det finns flera saker du kan göra för att undvika disketter fel innan de inträffar:

  1. Leta efter alternativa metoder. Startdisketter fortfarande har den högsta felfrekvens eventuella lagringsmedia, så leta efter ett annat sätt att få data till sin källa. Utöver metoderna ovan, anser maila filen eller ladda upp den till en FTP-server och sedan ladda ner den till måldatorn. På så sätt behöver du inte återställa filer - du kan bara få dem från andra platser där du har sparat dem.
  2. Om du använder disketter sällan formatera disken innan varje användning (full format, inte en snabbformatering). Formatering ibland kan reparera tidigare skadade sektorer, och låser ut de som inte kan repareras så att inga data kan skrivas där. Genom att städa media innan du skriver filer, är du mindre risk att förlora data senare. Även om du använder disketter ofta formatera dem regelbundet för att skydda mot spontan korruption. Formatering, naturligtvis, raderas alla data på disken så se till att få alla nödvändiga filer utanför först.
  3. Ta hand om disketter. Eftersom de används så sällan, är det lätt att glömma att de är där. Omsorg om och lagra disketter ordentligt. Håll dem borta från värme, damm och magneter. Förvara dem inte ovanpå eller i närheten av din datorskärm. Låt inte elkablar ligger på toppen av dem (AC elkablar skapar ett svagt magnetfält runt sig som kan skada en diskett).
  4. När du är osäker, kasta bort en dålig skiva. Startdisketter är billiga och det finns ingen anledning att behålla en dålig runt.
  5. Slutligen, den viktigaste regeln av alla: spara aldrig ditt enda kopia av viktiga data på en diskett Alla data som lagrats där ska säkerhetskopieras någon annanstans!. Disketter misslyckas - ofta. Glöm aldrig det.

Återskapa data från disketter: data återvinning programvara. Leta efter alternativa metoder.
Återskapa data från disketter: data återvinning programvara. Leta efter alternativa metoder.

Oavsett hur försiktig du är, du fortfarande kan finna att den enda kopian av en del information som behövs lagras på en diskett som ger dig läsfel. Så vad gör du?

Det första är att prova det i en annan dator. Ibland kan en annan diskettenhet är allt som behövs för att kunna komma åt uppgifterna. Prova i så många andra datorer som du kan och du kan bara få tur. Oroa dig inte: En dålig diskett skadar inte en diskettenhet. Om du har möjlighet att komma till data, kopiera den till den datorns hårddisk så att du har en säkerhetskopia, kasta dåliga disken i papperskorgen, och få en ny nyligen formaterat en.

Om det inte fungerar, då är det dags att prova data återvinning programvara. Några exempel på detta anges nedan.

Få tips för att återställa filer. Om du använder disketter sällan formatera disken innan varje användning (full format, inte en snabbformatering).
Få tips för att återställa filer. Om du använder disketter sällan formatera disken innan varje användning (full format, inte en snabbformatering).

  • BadCopy Pro - 30€ 0,50 - Expert på diskett återhämtning bara.
  • Recover My Files - 55€ 0,95 - Återställer data från praktiskt taget alla medier, inklusive hårddiskar och flashenheter.
  • Directory Snoop - 30€ 0,95 - Återställer data från disketter, hårddiskar och flashenheter. Har andra funktioner också, såsom säker borttagning av filer.

Som du kan se, ingen av de listade fil återvinning programvara titlar är gratis. Jag har ännu inte hitta en pålitlig gratisprogram lösning dataräddning, så det bästa alternativet är att undvika problemet i första hand. Hand om dina disketter och de kan vara effektiva lagringsmedia.